Tradicionalna Džipijada 2015. na planini Radan

 
Tradicionalna Džipijada još jednom je povezala opštine koje se naslanjaju na planinu Radan i promovisala turističke potencijale ovog dela Srbije.

Ni prohladno oktobarsko jutro, ni kiša koja je tek počinjala, nije sprečila zaljubljenike u automobilizam, turizam i prirodne lepote grandiozne planine Radan, na kojoj se susreću teritorije opština Medveđa, Bojnik i Lebane u Jablaničkom okrugu, odnosno Kušršmlije i Prokuplja u Topličkom okrugu.

Čak 25 posada džžipova, sa pratećim policijskim obezbeđenjem, ekipama mehaničara i vulkanizera i vozilom hitne pomoći, krenulo je danas u ranim jutarnjim satima sa popularne destinacije Caričin Grad, na put koji bi po nekim procenama mogao da iznosi i oko 270 kilometara umerene i oprezne vožnje.

Posle obilaska znamenitosti Caričinog grada, učesnicima treće po red “Džipijade” obratili su se idejni tvorci Radovan Tanasković, rukovodilac turističkog “Radan klastera” i predsednik Regionalne privredne komore u Leskovcu, Goran Jović. Obojica su se prigodnim rečima i korisnim informacijama obratili učesnicima ove turističko – sportske manifestacije, dok je znak za polazak dao i srećan put i lepo druženje, svim učesnicima poželeo gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović. U rukovodstvu manifestacije su i najviši funkcioneri lokalnih samouprava u Kuršumliji i Medveđi, Radoljub Vidić i Nenad Arsić.

Prvi odmor, sa doručkom, učesnici “Džipijade 2015” imali su u Spomen domu na Radanu, a kraće zadržavanje i na Begovića grobu. Posle obilaska turističke destinacije svetskog ugleda, Đavolje varoši i drugih turističkih lokaliteta, karavan sa 25 džipova je promotivnom vožnjom želeo da ukaže i na potrebu modernizacije saobraćajnica koje bi povezivale turistička bogatsva u Jablaničkom okrugu, sa uglednim banjskim i rehabilitacionim centrima u Topličkom okrugu, kakvi su: Kuršumlijska banja, Lukovska Banja i Prolom banja.

Karavan prate brojni izveštači,među kojima i nekoliko TV ekipa što bi trebalo da korisno posluži popularizaciji turističke perspektive nerazvijenog Juga Srbije, ali i da odgovorne u Vladi Srbije podseti na potrebu i obavezu da značajnim sredstvima i pronalaženjem odgovarajućih partnera, ubrzaju razvoj lokalnih samouprava u Jablaničkom i Topličkom okrugu. Kako je danas najavio Goran Jović, gotovo je izvesno da će se na proleće 2016. godine organizovati nova, četvrta Džipšijada koja će imati međunarodni karakter.

Izvor:SPORTSKASTRANAJUGA

EnglishСрпски језик