Završena “Džipijada Kajmkčalan 2016”: Da se srpski heroji večno pamte i slave

U utorak, 27. septembra u večernjim satima i službeno je završena tradcionalna Đšipijada, prijatelja terenskih vozila, posebno đžipova sa Juga Srbije.

 

Ovogodišnja manifestacija imala je i međunarodni karakter, a osim što je posvećena veikom jubileju iz pobedničke istorije srpskog naroda, Stogodišnjici proboja Solunskog fronta(1916-2016.), “Džipijada Kajmakčalan 2016” imala je izuzetan privredno-turistički značaj, predstavlja takođe i snažan doprinos razvoju i popularizaciji automobilizma na ovim prostorima.

Pod vođstvom predsednika RPK Leskovac, mr Gorana Jovića koji je bio inicijator i organizator ovog izuzetno uspešnog projekta, i gradonačelnika Leskovca dr Gorana Cvetnaovića, uz veliku podršku generalnog sponzora preduzeća “Pobeda” u Predejanu i njegovog vlasnika Dragana Pavlovića, 10 džipova iz Srbije i jedan iz Grčke, sa ukupno 34 učesnika, proveo je na točkovima, od prošle subote 24.septembra do utorka 27. septembra 2016. godine – 1250 kilometara.

Od Souluna i obilaska velikog spomen groblja srpskim ratnicima na Zejtinliku, preko toplog prijema u generalnom konzulatu u Solunu, preko Paralije i posebno sjajnog dočeka u prelepom gradu Florini, učesnici karavana iz Srbije su doplo dočekani i lepe trenutke proveli u okruženju svojih domaćina i prijatelja iz Grčke. Ono što je ukupno srpskoj javnosti malo poznato i što Sportska strana Juga ekskluzivno saopštava, jeste poseta jednom zaboravljenom i pomalo napuštenom groblju,u mestu Vevi, gde je u krvavim bitkama poginuo veliki broj srpskih junaka. Gosti su ukazali,a grčki prijatelji korektno priznali, kako snose krivicu što je ovaj gotovo zaboravljeni spomenik grčko-srpskog prijateljstva zapušten i obećali kako će već do naredne posete prijatelja sa Juga Srbije, spomen obeležje svojim izgledom, sjajem i neumrlim patriotskim porukama dočekati goste, i da će magnetski privlačiti posetu srpskih tuista, posebno mladih.

Poslednjeg dana boravka, karavan džipova obišao je i na vojno groblje u Bitolju položio venac, kako je to učinjeno prethodno i na velikom vojničkom spomenikuu nezaboravljenim herojima Prvoj svetskog rata, na Kajmakčalanu, gde je uz venac postavljena i srpska zastava. Pre nego što se organizatori “Đžipijade Kajmakčalan 2016” oglase i službenom analizom utisaka i posebno rezultata ove višednevne ekspedicije, jedna informacija je od najvećeg značaja: rukovodstvo Privredne komore u Florini, odlučilo je da na jednoj od najlepših lokacija u ovom grčkom gradu u neposrednoj blizini makedonske granice i legendardnog Kajmakčalana, izgradi potpuno novi spomenik na kojem će prema već saopštenoj ideji biti toliko prepoznatljiv lik iz srpske istorije, srpski ratnik, popularno “sokolovo oko”. Vođstvo puta i svi učesnici “Džipijade Kajmakčalan 2016” godine odaju posebno priznanje agilnoij novinarskoj ekipi u domovini,koja je na sajtu Sportska strana Juga redovno informisao o kretanju i boravku karavana u Srbiji, Grčkoj i Makedoniji, i objavio sjajnu seriju foto priča i svedočenja o ovoj istoriskoj, turističkoj i sportskoj manifestaciji.

 
EnglishСрпски језик