Ускршњи поклони манастиру Светог Јована Претече

ИЗВОР:РТС

Иако удаљен само 70 километара од Солуна, град Серес у којем се цар Душан устоличио и донео чувени Законик скоро да је непознаница за Србе и српске туристе. Да би скренули пажњу на Серес, али и на манастир Светог Јована Претече код овог царског града, чији је ктитор био цар Душан, чланови клуба “Јустинијана Прима” донели су сестринству манастира помоћ у храни и хигијени.

“Само дело које вреди постаје дело предања”, записао је цар Душан на почетку свог чувеног законика у Серезу граду на северу Грчке. У доба цара Душана кажу Грци манастир “Светог Јована” претече доживео је процват.

(Кликом на фотографију испод, можете погледати снимак са званичног канала РТС-а.)

Припремио Срђан Цонић

Основан 1270. године кроз историју је харан и уништаван. Српски цар му је враћао живот. Због тога су он, његова жена Јелена и син Урош у манастирској цркви осликани као свеци.

До 1956. године овај манастир је био мушки. Тридесет година овде није било монаштва. Обновљен је крајем осамдесетих година и данас има 30 монахиња. Срби су радо виђени гости.

Заљубљеници у историју са југа Србије чланови Клуба “Јустинијана Прима” за кратко време други пут су у манастиру да сестринству уруче ускршње поклоне.

“Срби и Грци су дубоко повезани, то ми у манастиру најбоље осећамо и ова помоћ ће нас подсећати на наше српске пријатеље”, каже игуманија манстира мати Ефронија.

“То је неки наш мали допринос да скренемо пажњу грађанима Србије да су овде некад наши преци боравили и да су били ктитори овог манастира”, каже Горан Јовић члан “Клуб Јустинијана прима”.

Везе између два православна народа су дубоке и искрене.

Заменица министра унутрашњих послова за Македонију и Тракију Марија Коља Царуха каже да су потенцијали сарадње Македоније и Тракије са Србијом велики и да су срећни да Срби откривају и она места која нису само туристички центри.

“Нама је част и задовољство да тамо где су били Срби, где постоји искрено пријатељство и веза, да ту комуникацију наставимо и одржавамо”, каже Горан Цветановић, градоначелник Лесковца. 

Срби и Грци кроз историју су упућени једни на друге. Цар Душан је спона која не бледи а манстир Светог Јована Претече требало би да буде незаобилазна тачка за све туристе који долазе из Србије.

 

EnglishСрпски језик