“КЛУБ ЈУСТИНИАНА ПРИМА 4х4 – КОПЧА СА РЕГИОНОМ”


„KЛУБ 4X4 ЈУСТИНИЈАНА ПРИМА – ЛЕБАНЕ“ је невладино и непрофитно удружење, основано 12.03.2016. године ради остваривања циљева у области туризма и очувања културног и историјског наслеђа у земљи и дијаспори, подизање еколошке и грађанске свести у очувању природе и уживању у природи, промовисање, развој и унапређење аутомобилског туризма. Циљеви су: чување и афирмација традиционалних и културних вредности и обичаја, обилазак разних културних, историјских и осталих знаменитости на територији Србије и у иностранству, у циљу унапређења делатности заштите, као и подстицање знања и едукација у области непокретног културног наслеђа, организовање и учешће на стручним, научним и пригодним скуповима.

Предах на једном од путовања

   Клуб “4×4 Јустинијана Прима” из Лебана постао је препознатљив у Србији и региону по организовању џипијада које су прерасле у својеврсно мисионарско ходочашће које промовише пре свега пријатељство, патриотизам, очување традиције и жељу за повезивањем српског народа.

Све то идеја је  председника клуба и директора Регионалне привредне коморе за Јабланички и Пчињски округ мр Горана Јовића који на овај начин промовише југ Србије, привредне турстичке али што је најважније људске потенцијале -. jер где год да су ишли чланови клуба од Грчке до Словеније показали су непоновљив дух  и дружење само нама својствено па су део ове групе постали и Словенци и Грци.

Председник Јовић за воланом на једној од ,,Џипијада,,

Чланови клубa подељених у екипе односно 10 или 12 возила обишло је Радан планину и све њене чари,  походило Словенију, Грчку, братску републику Српску са Бањалуком, Вишеградом, Требиње, као и Црну Гору са прелепом Боком Которском односно Требиње и Херцег Нови … Много је упечатљивих дестинација попут обиласка острва Видо у Грчкој и  српског спомен-гробља ,,Зејтинлик,, Словеније, затим  Црне Горе (манастира Острог и поклоњења моштима Светог Василија, Херцег Новог) …

Херцег Нови
Пос Острогом

Са челним људима тих области, делегација, односно караван пријатељства и партнерства предвођен Гораном Јовићем разговарало се и договарало о бројним могућностима сарадње и конкретним потезима на свеукупном повезивању у области привреде, туризма, културе … а за то су потенцијали велики и непресушни – закључак је са ових састанака.

ЈЕДАН ОД БРОЈНИХ САСТАНАКА СА
ПРИЈАТЕЉИМА

На сваком нашем походу показујемо да смо озбиљан клуб. На овај начин ми промовишемо Србију, промовишемо њене потенцијале ширимо пријатељство и добру енергију. Због тога смо постали препознатљиви и од државе јер тамо где идемо увек нас дочекају и наши високи дипломатски представници. Склапали смо нераскидива пријатељства и разменили искуства која ће нам много значити у продубљивању и свеукупном прожимању наших односа. Иако стицајем околности живимо у различитим државама, зависно од тога где путујемо, ми смо један народ и тога увек морамо да будемо свесни – рекао је за наш портал председник клуба и директор Привредне коморе Горан Јовић

Велелепни туристички комплекс у Требињу

На пример, на једној од својих ,,тура,, – од Лебана, Лесковца преко Малог Зворника до Требиња, Херцег Новог и назад чланови клуба прешли су пре 2000 километара. Где год да се појаве изазивају поштовање и респект.

Црква Светог Теодора у Сересу


Посебно поштовање Срби осећају у северном делу Грчке. У то се уверила и експедиција поклоника са југа Србије која је у лето 2017. кренула траговима српских владара чији је циљ био град Серез.

Kлуб ‘’4 x 4 Јустинијана прима’’ из Лебана, ТО Лебане, уз подршку ПKС-РПK Лесковац, Општине Лебане и Медвеђа, града Лесковца, Мотела ‘’Предејане’’, Амбасаде Републике Србије у Атини и Генералног конзулата Републике Србије у Солуну организовао је 6. Џипијаду на релацији Србија-Бугарска-Грчка-Македонија-Србија у знак сећања на славне претке из српске историје. На овај пут кренуло је 50 привредника и људи из јавног живота Србије и Грчке који су имали прилику да још више и боље учврсте међусобне пословне и пријатељске везе. У Сересу, где је столовао цар Душан, и у коме је допуњен Душанов законик 31. августа 1354. године на Сабору властеле и црквених великодостојника, осећа се и дух историје Србије, али је Серез подједнако важан и за историју Византије која трајно прожима Србе и Грке. У цркви Св. Теодора у Сересу, цар Душан је најавио да ће се крунисати у Скопљу, па је зато овај град посебно важан за Србе, каже Бојан Јовић, директор Туристичке организације Лебане.

Српско-грчко пријатељство

„Само дело које вреди постаје дело предања“, подсећа део из Душановог законика као трајна идеја водиља српског народа у сопственом утемељењу. Срби су са грчким народом увек неговали пријатељство. Трагови пријатељства два народа видљиви су и данас. И у цркви и у владичанском двору прирећени су пријеми за незаборав. Слике су сведоци времена и догађаја па зато њима желимо да дочарамо само неке детаље ове посете, уз препоруку да посетите северни део пријатељске Грчке.

Пред члановима ,,Клуба 4х4 Јустиниана Прима – Лебане,,  су нова путовања, нова незаборавна дружења, нове мисије пријатељства.

Извор: Вести и Огласи Југа

EnglishСрпски језик