ОДРЖАНА 12. ЏИПИЈАДА “OPEN BALKAN” ДО КАВАЛЕ И ТАСОСА

КЛУБ 4X4 ЈУСТИНИЈАНА ПРИМА у сарадњи са ПКС – РПК Лесковац организовао је одлазак за Кавалу и Тасос под називом ОПЕН БАЛКАН. Двадест шест привредника са југа Србије, председници општина Бела Паланка,Трговиште, Мали Зворник, Лебане и градоначелник Лесковца посетили су овај регион Грчке.
У десетак возила чланова клуба 4X4 делегација је наставила ширење сарадње са земљама Балкана како културних и економских тако и пријатељских веза.
Делегацију на челу са директором ПКС – РПК Јабланичког и Пчињског округа и председником Клуба 4×4 Гораном Јовићем примио је Председник институције ДИМОФЕЛИЈЕ у чијој је надлежности туризам, спорт, култура, непокретна имовина, развој града и развој бања, господин Панајотис Агелидис као и господин Александрос Вретос велики пријатељ Србије и организатор многих хуманитарних акција у време бомбардовања СРЈ, иначе бивши студент Пољопривредног факултета у Београду, као и госпођа Корина Ганити задужена за туризам регије.

Разговарало се о наставку сарадње са Кавалом која траје већ 14 година са ПКС – РПК Лесковац, колико су наступи под нашом РПК за целу Србију на KAVALA EXPO међународном сајму. Остварено је много пословних контаката до сада а РПК Јабланичког и Пчињског округа после потписивања споразума о сарадњи са привредном комором Кавале 2008 сваке године има бесплатан штанд за излагаче из Србије.

Предложено је да екипа новинара и власника електронских медија из Кавале посети југ Србије и на тај начин приближи Србију још више Грчкој а посебно овом региону. Такође је предложено да и наши медији посете овај крај у организацији ПКС – РПК Лесковац.

Делегацију је примио и Председник привредне коморе Кавале господин Маркос Демпас иначе добитник плакете ПКС и Председника Марка Чадежа 2019 године за допринос сарадње привредника Србије и Грчке. Састанку је присуствиао и господин Лефтерис Кукутинис саветник за предузетништво и власник десетак фирми иначе бивши српски студент.

Покренута је и иницијатива за одржавање скупа у ПКС у Београду свих бивших грчких студената који су сада привредници, политичари и људи из јавног живота како би и на тај начин обновили старе везе и ојачали економску сарадњу. Кавала има 2 аеродрома, две луке и преко 100 000 становника и један од највећих градова Грчке, а за Србију може бити занимљива велика лука за контејнерски транспорт робе јер је инфраструктурално добро повезана са Солуном, Бугарском и Турском.

Делегацију је у генералном конзулату у Солуну примила конзул Јасмина Милачић са сарадницима и у јако пријатној атмосфери у просторијама генералног конзулата поздравила госте из Србије и понудила помоћ у сарадњи са грчким привредницима. Директор ПКС – РПК Јабланичког и Пчињског округа господин Горан Јовић је у име ПКС позвао госпођу Милачић да почетком октобра ове године са нашим привредницима из Србије присуствује отварању међунардног сајма KAVALA EXPO што је она са задовољством прихватила.

EnglishСрпски језик