U Predejanu sačuvali uspomenu na Dragana Pavlovića

Vlasniku Motela „Predejane“ Draganu Pavloviću Pelagiji, koji je od posledica infekcije virusom korona preminuo marta 2020. godine, podignut je spomenik u parku u centru ove varošise u znak sećanja na njegovo dobročiniteljstvo i lokalpatriotizam.
Predejančani nisu zaboravili ljubav koju je Dragan pokazivao prema mestu u kome se rodio, za koje se borio i koje nikada nije zaboravio.“Naša brojna porodica je zahvalna na tome što čuvate uspomenu na Dragana – čoveka iz Predejana. Ova prelepa zemlja, jug Srbije, podigla je dostojnog građanina. Toliko ljudi mi je pričalo o njegovoj pomoći i nesebičnosti, a njegov život je primer kako osoba otvorenog srca može da postigne mnogo, kazala je supruga Marina Pavlović na svečanosti povodom otkrivanja spomenika. Dragan i Marina su roditelji Kristine i Aleksandra.
Svi koji su poznavali Dragana Pavlovića znali su koliko voli Predejane. Bio je primer lokalpatriotizma kakav se retko viđa, pa ne čudi inicijativa mesne zajednice da dobije spomenik u centru ove varoši. Osim najbližih, u Draganovom srcu bilo je i mesto u kojem je odrastao, kome se uvek vraćao i gde je pokazivao svoju nesebičnu, humanu i dobrotvornu stranu. Motel je kupio i obnovio kako bi sačuvao radna mesta i opstanak svog Predejana.
Bio je svuda tamo gde je trebalo pomoći. Njegove donacije jugu Srbije se ne mogu pobrojati. Bio je ktitor prilikom obnove predejanskog hrama „Svetog Arhangla Gavrila“ za šta je od tadašnjeg patrijarha Irineja odlikovan ordenom Svetog Save. Za života je dobio i najviše priznanje Leskovca, a Oktobarska nagrada dodeljena mu je i posthumno.
Draganov spomenik je rad profesora Zdravka Joksimovića sa Fakulteta za likovnu umetnost iz Beograda, a izlila ga je umetnička livnica „Stanišić“ iz Novog Sada. Otkrivanju spomenika prisustvovali su i otac i brat Draganove supruge Marine koji su za ovu priliku stigli iz Kazahstana.

Teskt preuzet sa: https://magazinsana.rs/u-predejanu-sacuvali-uspomenu-na-dragana-pavlovica/

EnglishСрпски језик